Sejem akademske knjige Liber.ac: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Pod sloganom Poučujem. Prihodnost oblikujem. bo med 21. in 23. majem 2024 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto (UL FF) potekal 15. Sejem akademske knjige Liber.ac. Letošnje vsebine obravnavajo poklic učitelja – enega najpomembnejših, a hkrati v zadnjem času najbolj spregledanih poklicev. Na sejmu, katerega častna pokroviteljica bo predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, bo sodelovalo 40 razstavljavcev, spremljal ga bo vsebinsko bogat program.

Vloga učitelja v družbi se je v zgodovini zelo spreminjala: bil je prenašalec znanja in védenja, načrtovalec in organizator, izpraševalec in ocenjevalec, predvsem pa je bil vzgojitelj, prijatelj in vzornik. Zavedanje o neprecenljivem vplivu, ki ga ima učitelj na sodobne in naslednje rodove, se je pojavilo že v času svetopisemskega kralja Salomona in egipčanskega modreca Imhotepa, ki sta bila najzgodnejša glasnika modrostnih naukov, etičnih zahtev in pravil življenja. Od 4. stol. pr. n. št. nastopijo v antični Grčiji filozofi – ljubitelji in učitelji modrosti ter brezkompromisni predstavniki in glasniki etičnega življenja; tudi še vedno aktualni Zaratustra, Konfucij in Lao Tzu sodijo med zgodovinsko izjemno pomembne učitelje moralnih naukov, ki so se za vedno vtisnili v spomin človeka. 

Vpliv učiteljevih dejanj na prihodnost lahko strnemo v kratek aforizem, ki se je pojavil v intervjuju ruskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Borisa Pasternaka, a ga že skoraj 40 let (zmotno) pripisujejo avstrijski pisateljici Marie von Ebner-Eschenbach: »To, kar počnemo danes, vpliva na to, kako bo svet videti v prihodnosti.« Ne glede na to, kdo je avtor citata, je njegovo sporočilo jasno: kot učitelji moramo skrbno premisliti svoja dejanja in ravnati odgovorno. Tako bomo zagotovili lepšo in boljšo prihodnost za zanamce in svet, v katerem bodo živeli. 

Vabljeni na odprtje sejma, ki bo v torek, 21. maja 2024, ob 10. uri v Foersterjevem vrtu za UL FF. 

Več informacij o sejmu in spremljevalnem programu najdete na spletni strani sejma

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan