Zvok davnine: gostujoča Vitrina meseca na temo eksperimentalne arheologije

Vabljeni na odprtje razstave Zvok davnine Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete, ki bo v četrtek, 16. novembra 2023, ob 18. uri na Tobačni 5 (pritličje, hodnik).

Keramične ropotuljice sodijo med starejša glasbila z območja Slovenije. Karl Dežman jih je odkril med izkopavanji na Igu med letoma 1875 in 1877. Zunanjost ropotuljice definira bikonična oblika, ki jo vodi prostoročno oblikovanje, velikost pa določa intimni značaj predmeta. V tej keramični lupini so bile z računalniško tomografijo odkrite keramične kroglice, ki ustvarjajo značilen zvok. S tem se je razkrila sicer očem prikrita notranjost. Na delavnicah eksperimentalne arheologije, na katerih so posnemali bakrenodobne veščine, materiale in tehnike, smo ropotuljico poustvarili na enak način, kot je bil izdelan original, od nabiranja gline do žganja v peči, narejeni po zgledu nekdanjih peči. Njena ključna lastnost je zvok, ki ga proizvaja, za kar so si prizadevali na vsaki stopnji izdelave.

Avtorji: doc. dr. Manca Vinazza, akademska kiparka Paola Korošec in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek.


Sodelujoči študenti: Nina Bratušek, Zvonka Janežič, Tim Jarc, Mina Mrkun, Izidor Ramšak, Simeun Srdanović, Tadej Špindler, Ana Tuljak.


Oblikovanje: Paola Korošec.


Slikovno gradivo so prispevali: Manca Vinazza, Tim Jarc, Elena Leghissa, Dimitrij Mlekuž Vrhnovnik, Tamara Korošec, Boštjan Perovšek, Zmajsko društvo KAP Jasa.


Razstava je del skupnega projekta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL FF) Novembra smo.
Razstava poteka tudi v počastitev stoletnice študija arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

Več

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon