Osrednja humanistična knjižnica

Repozitoriji za raziskovalne podatke, Zoom, 18. 4. 2024, ob 10:30

Projekt SPOZNAJ organizira serijo predstavitev na temo odprte znanosti, namenjeno širši javnosti, še posebej raziskovalnemu, strokovnemu in knjižničnemu osebju. V marcu so pričeli s predstavitvami na temo raziskovalnih podatkov, ki jih nadaljujejo tudi v mesecu aprilu z webinarjem Repozitoriji za raziskovalne podatke.

Večina financerjev zahteva, da morajo raziskovalci objaviti raziskovalne podatke, ki so rezultati javno financiranih raziskav, v odprtem dostopu. Te podatke je potrebno shraniti v repozitorije ali podatkovne arhive. Za shranjevanje podatkov je potrebno izbrati ustrezen zaupanja vreden repozitorij. V spletnem predavanju bodo podani kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati zaupanja vredni repozitorij, in primeri takšnih repozitorijev. Nato bo predstavljeno, kako opisati nabore raziskovalnih podatkov z metapodatki, da bodo ustrezali načelom FAIR. V praktičnem delu predavanja boste izvedeli, kako poteka vstavljanje podatkovnih naborov v repozitorije nacionalne infrastrukture odprtega dostopa, ki jo sestavljajo Repozitorij Univerze v Ljubljani, Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru, Repozitorij Univerze na Primorskem, Repozitorij Univerze v Novi Gorici, Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije in Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih organizacij.

Prijavni obrazec
Predavala bosta prof. dr. Milan Ojsteršek (FERI UM) in mag. Janez Brezovnik (FERI UM)

Vljudno vabljeni!

Če ste zamudili predstavitve, ki so jih izvedli v mesecu marcu, si lahko ogledate njihove posnetke na platformi Arnes Video.

Oglejte si videoposnetke.

Notices

Department of Geography

Change of Office Hours Katja Vintar Mally

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of English

Change of Office Hours Marjeta Vrbinc

Department of History

Change of Office Hours Bojan Balkovec

Department of English

Change of Office Hours Jason Frederick Blake