Kinofilm AGRFT: Projekcija češkega filma Vsi dobri rojaki

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete se pridružuje filmskemu klubu KINOFILM AGRFT. V sredo, 29. maja 2024, ob 18.00 bo na sporedu legendarni češki film Vsi dobri rojaki (Všichni dobří rodáci, 115 min, 1968), za katerega je režiser Vojtěch Jasný na festivalu v Cannesu leta 1969 prejel nagrado za najboljšo režijo, nato pa je bil film v domovini prepovedan vse do padca komunističnega režima. Film prikazuje dogodke v slikoviti moravski vasici. Po koncu 2. svetovne vojne se domačini srečujejo v vaški pivnici in se skupaj veselijo, vendar sprememba režima leta 1948 razdeli vaško skupnost v dva nepomirljiva tabora. 

Študentje češčine na Oddelku za slavistiko so film prevedli, tako da bomo ekskluzivno projekcijo restavrirane kopije, ki jo je zagotovil Narodni filmski arhiv iz Prage, pospremili s slovenskimi podnapisi. Dogodek poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani.

Po projekciji se bo doc. dr. Jana Šnytová pogovarjala z zgodovinarjem dr. Juretom Gašparičem in direktorjem fotografije Radom Likonom, ki je v času, ko je bil film posnet, študiral v Pragi.

Udeležbo, prosim, potrdite do srede, 29. 5., do 15.00 na naslov kino@agrft.uni-lj.si ter pri tem navedete, za kateri dan želite rezervacijo. 

Veseli bomo vašega obiska!

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon