Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je maja izšla monografija V iskanju Buddhe: sprehodi po krajinah budistične filozofije, ki sta jo uredila Nina Petek in Sebastijan Pešec.

 Avtorji in avtorice prispevkov so člani in članice Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Andrej Ule, Nina Petek, Jan Ciglenečki, Sebastijan Pešec, Borut Ošlaj, Marko Uršič, Franci Zore, Janko Lozar Mrevlje in Olga Markič), ki se v svojih primarnih raziskovalnih področjih dotikajo različnih tematik, vezanih na filozofijo budizma. Prispevke dopolnjujejo tudi izbrani prevodi izvirnih besedil budizma in galerija fotografij, ki še dodatno osvetljujejo obravnavane tematike.

V monografiji si lahko preberete naslednje prispevke:

Andrej Ule: Pojem (ne)-sebstva v budizmu,

Nina Petek, Jan Ciglenečki: Ideal samote v zgodnjem indijskem budizmu,

Nina Petek: Meditacije o smrti: načini soočanja z minljivostjo v budizmu theravāda in vplivi na šolo kagyu,

Sebastijan Pešec: Soteriološki potenciali smrti v budizmu vajrayāna,

Borut Ošlaj: »To vem ob reki Hao«: ādarśanajñāna ali o umetnosti spoznanja,

Marko Uršič: Pojmovanje in občutje narave v japonskem budizmu,

Franci Zore, Janko Lozar Mrevlje: Evropski budizem kot pesimizem in nihilizem: recepcija budizma v nemški filozofiji 19. stoletja (Hegel, Schopenhauer, Nietzsche),

Olga Markič: Budizem in svobodna volja.

Knjiga je na voljo v Knjigarni Filozofske fakultete, je pa tudi prosto dostopna na spletni strani Znanstvene založbe Univerze v Ljubljani.

 Toplo vabljeni_e k branju!

Zadnje novice

Novo: paketniki Osrednje humanistične knjižnice Filozofske fakultete

Paketnik na Aškerčevi

Konferenca o pisanju in objavljanju v sodobnem zgodovinopisju

Utrinek z delavnice

Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

Dominique Kirchner Reill Univerza v Miamiju