Oddelek za azijske študije

Pozdravno pismo

Drage študentke, dragi študenti,

upam, da ste v teh nemirnih časih vsi vi in vaše družine zdravi in na varnem. Kot novi predstojnik Oddelka za azijske študije bi vam rad v imenu celotnega oddelka zaželel dobrodošlico med nami. S tem, ko ste bili sprejeti na naše programe, ste postali kolegi v akademski skupnosti raziskovalcev in raziskovalk na področju azijskih študij.

Začenja se novo akademsko leto 2020/21 in s tem tudi 25. obletnica ustanovitve Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti. Zahvala za to gre pionirjem sinološkega in japonološkega raziskovanja v Sloveniji, predvsem ustanoviteljema in ustanoviteljici oddelka, zasl. prof. dr. Andreju Bekešu, zasl. prof. dr. Mitji Sajetu in red. prof. dr. Jani S. Rošker. Oddelek, ki deluje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je vodilna univerza v Sloveniji, je med najbolj priljubljenimi oddelki na fakulteti, hkrati pa se ponaša z velikim mednarodnim ugledom, na kar kaže tudi vse večje zanimanje za študij pri nas med študenti iz okoliških držav, kljub temu da študij večinoma poteka v slovenskem jeziku. Oddelek je tudi med najbolj dinamičnimi, saj poleg gostovanj naših članov na univerzah po svetu naš oddelek redno obiskujejo ugledni predavatelji z vsega sveta, ki se tako ali drugače ukvarjajo z Azijo, kakor tudi številni študenti iz Azije. Oddelek je gostil že največje mednarodne konference na področjih japonologije in sinologije, kar vse priča o njegovem ugledu in vpetosti v mednarodni prostor.

Četudi se tistim med nami, ki Oddelek za azijske študije spremljamo od samega začetka, zdi, da smo še vedno mlad oddelek, ne moremo mimo dejstva, da je oddelek starejši od večine vas, ki ste se letos vpisali na njegove programe. Ste jubilejna petindvajseta generacija študentov, kar je vesela novica, a ste hkrati tudi prva generacija študentk in študentov, ki se vpisuje na študij v trenutnih izrednih razmerah. To je žal slaba novica, saj pomeni, da vsaj v tem semestru, po vsej verjetnosti pa v celotnem študijskem letu, vaša študijska izkušnja ne bo primerljiva z izkušnjami preteklih generacij in boste v marsičem prikrajšani za velik del dinamike, ki so jo na oddelku izkusili vaši starejši kolegi. Pandemija bolezni COVID-19 je povzročila negotove razmere za nas vse, še posebej pa za vas, študentke in študente, ki letos vstopate na univerzo.

Kakor veste, je bila Filozofska fakulteta od marca letos popolnoma zaprta in celoten študijski proces se je moral prestaviti v spletno okolje, s čimer se je popolnoma prekinil neposreden stik med študenti, kakor tudi med študenti in učitelji. Vsi si želimo, da bi se na fakulteto čimprej vrnil študentski vrvež in študijska atmosfera, kakršne smo vajeni, a glede na razmere v Sloveniji ta trenutek, se zdi ta želja zaenkrat še neuresničljiva. V zimskem semestru novega študijskega leta je zato obveljal načrt, da se bo študij izvajal kolikor se le da v kombinirani obliki, torej v kombinaciji kontaktnih ur v predavalnicah s spletnimi orodji, kot so moodle (e-učenje) in videokonferenčni sistem Zoom. Scenarij ima seveda številne omejitve, saj je zaradi zahteve po vzdrževanju fizične razdalje v zaprtih prostorih na voljo zelo malo mest v predavalnicah in pri večini predmetov ni mogoče zagotoviti, da bi vsi, ki so v predmet vpisani, lahko poslušali ta predmet v predavalnici. Študijski proces, ki bo potekal v predavalnici, bo seveda podvržen strogim predpisanim ukrepom za varovanje javnega zdravja in s tem za zagotovitev varnosti prisotnih. Podrobne informacije o načinu izvajanja študija najdete na spletni strani fakultete v poglavju Študijski proces in delo na fakulteti v času koronavirusa (https://www.ff.uni-lj.si/studijski-proces-delo-na-fakulteti-v-casu-koro…). V skladu s smernicami MIZŠ in NIJZ bomo pri vseh oblikah pedagoškega procesa v prostorih fakultete vzdrževali fizično razdaljo, uporabljali zaščitne maske in vzpostavili beleženje prisotnosti s ciljem omogočanja epidemiološke preiskave v primeru okužbe.

Osnovna izhodišča za organizacijo študijskega procesa so naslednja: prednost pri delu v predavalnicah bomo dali predvsem prvim letnikom, ki šele začenjajo študij in pa jezikovnim vajam, za katere je toliko pomembnejši neposredni stik in delo v predavalnici. Klasična predavanja bodo potekala ali v posneti obliki ali v živo prek videokonferenčnega sistema ali pa hibridno, kjer bo del študentov poslušal predavanje v predavalnici, del pa prek videokonferenčnega sistema. O vseh podrobnostih glede posameznih predmetov boste obveščeni prek oglasnih desk teh predmetov, v katere se boste vpisali v spletnih učilnicah sistema moodle (https://e-ucenje.ff.uni-lj.si).

Vsekakor bodo hodniki, predavalnice, čitalnica, kavarna Filozofske fakultete in okoliški bifeji to jesen precej drugačni od običajnega študentskega vzdušja, ki se z oktobrom vzpostavi na naši fakulteti, močno pa si želimo in upamo, da vas kljub temu ne bo zapustilo navdušenje za študij, filozofska radovednost, intelektualna drznost in želja po širjenju obzorij, ki jih na Filozofski fakulteti in na njenem Oddelku za azijske študije poskušamo širiti skupaj z vami, našimi študenti.

Želim vam, da uspešno zakorakate na to razburljivo popotovanje, ki mu pravimo študij, in četudi bo pot na začetku bolj trnova, upam, da bodo kraji, ki jih boste na njej odkrivali, toliko bolj slikoviti in osvobajajoči. Pazite nase in na svoje bližnje!

Luka Culiberg, predstojnik

Obvestila

Štipendije Utrechtske mreže za študente in mlade raziskovalce Univerze v Ljubljani

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Informacije glede vpisov, zaključevanja in nadaljevanja študija ter menjav predmetov

Oddelek za psihologijo

Knjižnica Oddelka za psihologijo išče novo/-ega demonstratorko/-ja

Oddelek za slovenistiko

Sprememba GU Nataša Pirih Svetina

Oddelek za umetnostno zgodovino

Zaprto tajništvo 20. 9. 2021

Oddelek za prevajalstvo

Prevajalnica 2021

Oddelek za psihologijo

Rok za oddajo gradiva za obravnavo na oktobrski seji oddelka

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Knjižnica - 16. 9. 2021

Oddelek za muzikologijo

Knjižnica Oddelka za muzikologijo v sredo, 15. 9. 2021

Oddelek za geografijo

Zagovori magistrskih del, september 2021